Консумирането на една и съща храна всеки ден води до отслабване, тъй като се снижава калорийният прием, установи американско проучване.

Изследователски екип от университетите в Бъфало и Вермонт установи, че жени, които консумирали редовно макарони със сирене всеки ден, снижили калорийния си прием със 100 калории на денонощие. При този начин на хранене с ограничен избор ние свикваме с всекидневното си меню и се засищаме с него, преди да поискаме нещо друго.

Голям привърженик на тази диета е Дженифър Анистън, която е поддържала формата си, като си поръчвала една и съща салата "Коб" в продължение на 10 години, докато траели снимките на "Приятели".

Американската диетоложка Зоуи Бингли-Пулин също се придържа към този начин на хранене, като залага на "монотонна закуска" от пълнозърнест хляб, авокадо, домат и яйце всеки ден.

"Много често забравяме, че храненето не е нищо друго, освен доставяне на гориво за нашия организъм, коментира Бингли-Пулин. Ключът към здравословната диета е във възможното най-ограничено разнообразие в ястията. Моят съвет е по-малко, но по-здравословни опции!"

Други диетолози не са съвсем убедени в правилността на "моно-храните". Според тях подобна диета може да доведе до сериозни разстройства на храненето. Те съветват да се отзоваваме на повика на организма си, когато той пожелае по-разнообразна храна.