„Ирландецът“ на Мартин Скорсезе бавно, но сигурно върви към номинация за „Оскар“ и победата му в категория „Най-добър филм“ изглежда все по-вероятна.

Филмът, който е продукция на стрийминг компанията „Нетфликс“, беше отличен като лента на годината от Националния борд за преглед на филми. В миналото филми, наградени от тях, доста често са печелили същите награди и на Оскарите.

Тази награда, както и изцяло позитивните ревюта на критиката, превръщат „Ирландецът“ в страховит претендент за най-голямото кино отличие на годината. Критиците са единодушни, че ако има филм, който може да донесе статуетката на „Нетфликс“, то това е именно „Ирландецът“.

Миналата година Националният борд за преглед на филми избра „Зелената книга“ за големия победител. По-късно лентата спечели и награда „Оскар“ в същата категория.

Мартин Скорсезе е един от малкото култови режисьори на Холивуд, който снима за стрийминг платформа. В миналото се е случвало и той да не се изказва ласкаво за новото кино на малкия екран.

Ако „Ирландецът“ спечели надпреварата за „Оскар“, това най-накрая ще легитимира „Нетфликс“ като сериозен конкурент на традиционните холивудски студиа и продукции.