Титанът в киното Стивън Спилбърг иска да бъдат въведени промени в изискванията за номинациите за “Оскар”, заради които филмите на “Нетфликс” да не могат да се класират на наградите, пишат световните медии.

Кино гилдията се изказа остро срещу него, след като само преди седмица филмът “Рома” донесе много победи на режисьора Алфонсо Куарон.

Според култовия Спилбърг, който е на чело на режисьорския клон на Оскарите ленти, които не са били излъчвани в киносалон повече от четири седмици не трябва да бъдат класирани за голямото филмово отличие, а само за наградите “Еми”. Той се опитва да прокара новите правила в изискванията на академията.

На Оскарите “Рома”, лента продуцирана именно от “Нетфликс”, беше победена от филма “Зелената книга”, който е разпространяван именно от Спилбърг. Много от гилдията заговориха, филмът на Алфонсо Куарон е бил пренебрегнат именно заради “Нетфликс”.

Режисьори и актьори се обърнаха към Спилбърг с молба да не се въвеждат промените, като много изразиха мнение, че платформите за разпространение вече нямат значение.

Спилбърг беше критикуван и от феновете си онлайн, много от които го нарекоха сноб.

“След като веднъж се обърнеш към телевизията, значи правиш телевизионни филми. Ако си направил добър филм, значи със сигурност заслужаваш награда “Еми”, но не и “Оскар”. Тези филми не трябва да се класират за наградите на академията”, коментира Спилбърг в интервю миналата година.

Все още не е ясно дали исканите от него правила ще бъдат въведени.