На специално онлайн събитие снощи технологичната компания Apple представи дългоочакваните си нови телефони – iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max. Те са с нов (носталгичен) дизайн и поддържат 5G мрежа.

И двата модела са по-големи от миналогодишните като размер, като 6,7 инчовия iPhone 12 Pro Max е най-големият телефон на Apple до момента.

Снимка: Reuters

Дизайнът има носталгична препратка към по-ранните модели на марката – вместо ръбовете да са заоблени преди, сега са с ясен ръб и напомнят повече на дизайна на далечния iPhone 4.

Разликата в дизайна е и в използваните материали. По-малкият модел е с корпус от алуминий, докато големият – от неръждаема стомана и идва в цветове сиво, стомана, златно и „ново синьо“.

Pro моделите работят с чисто новия процесор на компания A14, който е използван до момента само в iPad Air, представен преди месец. Според компанията това е най-бързият и мощен чип, произведен от Apple до момента. От технологичния гигант гарантират скорости с до 50% по-бързи от преди.

Снимка: Reuters

Но безспорно най-голямото нововъведение тази година е, че iPhone 12 Pro поддържа 5G мрежа.

При по-големите модели на новия телефон има и друго нововъведение - сензор LIDAR, който ще подобряване снимането с камерата на по-ниска осветеност.

Относно здравина от Apple пускат новите Pro модели с технология „керамичен щит“, като твърдят, че това е най-здравият екран на смартфон въобще.

Снимка: Reuters

Това, което за момента не се харесва на потребителите на марката е, че Apple удържаха на обещанието си и новите модели ще се предлагат без зарядно и без слушалки. Те вече се зареждат безжично, като от компанията тотално премахват пластмасовите зарядни с цел по-малко отпадъци. Жичните слушалки също отпадат от кутията на новите iPhone-и, като целта отново е същата – опазване на околната среда.

Единственото, което ще получите като добавка към новия iPhone е кабел USB-C за зареждане, ако предпочитате да е по-стария начин.

Снимка: Reuters

Освен флагманите на компанията iPhone 12 Pro и Pro Max, от Apple представиха още два апарата – iPhone 12 и iPhone 12 mini. Предполага се, че именно тези модели ще бъдат предпочитани от потребителите, тъй като са по-малки и по-достъпни.

Дизайнът отново е подобен на iPhone 4 с незаоблени страни, като компанията е сменила и технологията на екраните – от LCD към OLED. Подобно и на по-големите си „братя“, те са с новите и по-бързи процесори и поддържат 5G мрежа.

Снимка: Reuters

По-малките модели идват и в различни цветове – черно, бяло, синьо, червено и зелено.

Новите флагмани на компанията iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max са с цени $999 и $1099. iPhone 12 и iPhone 12 mini започват от $829 долара, като цената се качва в зависимост от размера на паметта.