Уникална технология позволи на парализирани пациенти да изписват текст върху екрана на таблет и да общуват с други хора, съобщава сп. IEEE Spectrum, цитирано от БТА. Учени от Масачузетския технологичен институт и университета „Браун” приспособили технология, базирана на компютърния интерфейс на Стивън Хокинг, като целта е да се помогне на пациенти с големи поражения на нервните окончания.

Учените успели да проследят движението на очите на парализирани пациенти. Тестването на технологията показало, че базираната върху инвалидната количка на Хокинг електронна система дава възможност на пациентите да общуват с други хора. 

Изследването на пациенти с частична парализа разкрило, че системата BrainGate2 има голям потенциал като част от комплексна възстановителна терапия. Трима участници, засегнати от болестта, съпътствала Хокинг през последните десетилетия – амиотрофична латерална склероза, започнали успешно да контактуват с външния свят. 

Снимка: BrainGate

Учените отбелязват, че с помощта на специален дешифратор засегнатите от амиотрофична латерална склероза ще могат да изписват до 30 символа в минута в електронната поща и текстовите програми. До момента резултатите са изключително обнадеждаващи - пациентите успешно са използвали различни онлайн услуги за информация и комуникация.

Ако клиничните изследвания са успешни, системата ще бъде препоръчана за използване в болниците.

Починалият през месец март британски физик Стивън Хокинг е първият засегнат от амиотрофична латерална склероза пациент, за когото подобна система бе създадена и приспособена за ежедневно ползване. Той бе засегнат от заболяването на 23-годишна възраст.