Една от целите на модерните технологии е да улесняват живота ни. Без значение дали става въпрос за GPS системи, безжичен интернет или … китара, която свири почти сама.

Cirle Guitar е една от последните инженерни идеи на музикалния свят. Китарата разполага с въртящ се диск, на който се поставя магнитно „перце“. По този начин се освобождава едната ръка, за да свири заедно с другата.

Иновативният инструмент попадна в ръцете на китариста на рок групата Radiohead Ед О‘Брайън. Пред камерата на „Ройтерс“ той обяви, че отдавна е „копнеел“ да открие подобна китара.

Снимка: Reuters

„Искам да прекарам много време с китарата. Мисля, че е необикновена, сякаш научаваш нов език“, сподели той. Дискът може да се върти с 250 оборота в минута и позволява на музиканта да програмира различни ритми, благодарение на магнитното „перце“.

Създател на китарата е Антъни Дикенс, който бил вдъхновен от търсенето на нови звуци: „Всъщност, това не е китара. Това е като братовчед на Франкенщайн“, отбеляза Дикенс.

Снимка: Reuters

Китарата може да бъде синхронизирана с компютър, дигитален интерфейс или пък с барабани. Планирани са две версии - опростена с единичен изход за класическия рок китарист и една, при която всяка струна е с отделен изход. Втората версия ще е по-скоро за музикални продуценти.

Дикенс заяви, че се надява Cirle Guitar да влезе в производство догодина.