„Нямаме автор. Нямаме пиеса. Нямаме режисьор. Нямаме герои. Нямаме реплики. Нямаме нищо! Освен този момент, споделен с вас. Всичко, което ще чуете и видите, ще бъде измислено за вас и пред вас“. Това са първите реплики на актьорите в един от най-новите спектакли на Сатирата. Вервайте им! За първи път те играят по „свирката“ на публиката. Тя е тази, която решава какъв точно звяр ще излезе от торбата с лъжите, на каква музика ще затанцува и дали по-късно ще има ухапани. 

„Импровизирай това!“ е по идея на Мартин Каров, който, освен идеолог и музикант, е и част от актьорския октет, подложен на изпитанието да задоволи глада на публиката за смях и забавление. Бояна Авджиева, Деница Даринова, Екатерина Георгиева, Кирил Бояджиев, Мартин Христов, Михаил Сървански и Пламен Великов подреждат пъзел от скечове, които нямат нищо общо по между си, но само на пръв поглед.

Снимка: Даниел Димитров

„Здравейте, господине, как сте? Благодаря, добре. Закусихте ли тази сутрин? Ами, аз не закусвам. А плодове обичате ли да ядете? Да. И какъв е любимият Ви плод? Череша. Разбира се,  сега е сезонът на черешите. И така, първата ни сцена е на тема „Череши“. 

Така пък започва една „проста импро сцена“, която би могла да се развие в цял театър, в който бащата обича да удря с камшик дъщеря си, докато яде череши – зловещо и смешно. Черешите може да са боровинки или годжибери, а камшикът – чекмедже или камион. И ако всичко това звучи объркващо, не е нужно да се опитвате да прозрете смисъла. Защото това е комедия от импровизации!

И още в началото, докато се превивате от смях, един през друг ще се въртят сегментите на „това“ – от азбучно интервю, в което всяка следваща дума започва с поредната буква от кирилицата, през професията, която не същества, но много ни се иска да я има – като подсказвач или целувач, през филма на живо, озвучен с нискобюджетен дублаж, до игри, наречени „Друго“ или „Стоп смяна“, като в последната участват всички актьори.

Кулминацията на „Импровизирай това!“ е цяла импропиеса – от 5 до 45 минути, директно от „АлиЕкспрес“. И тя, според предпочитанията на публиката, може да се казва „Хъкълбери джаз“ или „Ах, този Фин“, или нещо още по-откачено, но все така смешно.

Любопитно: Импровизационният театър у нас не е от вчера. „ШиЗи про“ е първата професионална трупа, въвела лонгформ импровизацията у нас. Основана е през 2013 г., след 3-месечен процес на обучение. Изпълнителите са имали уъркшопи с едни от най-големите имена в жанра – Стейси Смит от САЩ, световно признат музикален импровизатор и организатор на Музикалния импро фестивал в Чикаго (САЩ), и Ела Галт от Австралия. От 2015 г. и в София се организира Международен импро фестивал.