Иновативният предприемач и милиардер Илон Мъск представи проекта си за създаване на хуманоиде робот „Тесла Бот“, съобщава "Ройтерс". Ексцентричният собственик на "Спейс Екс" изненада със съобщението си посетителите на неговото корпоративно събитие „Tesla AI Day“.

Роботът ще бъде с височина около 170 см и тегло около 56 кг. Ще бъде оборудван със система за изкуствен интелект, както и набор от сензори, използвани в електрическите превозни средства, произведени от компанията.

По думите на Мъск протипът на хуманоида ще бъде „по някое време догодина“. „Тесла Бот“ ще „изпълнява опасни, сложни и скучни задачи“ за хората.

Според милиардерът това е била логична стъпка в развитието на компанията му: „Ако се замислите, Тесла вече е най-големият производител на роботи в света, защото нашите коли приличат на полуинтелигентни роботи на колела“.

Милиардерът се пошегува, че роботът „трябва да е приятелски настроен“, но ако иска, собственикът му „ще може да избяга от него“, но само ако се движи със скорост по-голяма от 5 мили (8 километра) в час. Освен че ще може да изминава 8 километра на час, роботът ще може да вдига и предмети с тегло до 20 килограма.

Вижте цялата презентация на Илон Мъск на английски език във видеото.