Шефът на „Тесла“ и „Спейс Екс“ Илон Мъск обяви, че нито той, нито децата му ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19, пише Си Ен Ен. Това е пореден случай, в който един от най-богатите хора в света пренебрегва рисковете от новия коронавирус.

Илон Мъск придоби образа на ексцентричния предприемач след редица необичайни изказвания през годините. Той често не следва съветите на експерти и не се страхува да даде необичайното си мнение по много въпроси.

„Аз не съм в рисковата група за COVID-19, нито децата ми“, заяви Мъск по време на интервю.

Вместо това, предприемачът предлага друг план – общите национални карантини да не се прилагат, а по-скоро да се изолират само рисковите групи. На обяснение от страна на водещата интервюто, че все пак много хора ще умрат, Мъск отговаря „Всички умират“.

„Въпросът е какво е по-важно за общото добро? Масовите карантини не постигнаха нищо. Пандемията е ситуация, в която не можем да победим“, казва още той.

На друг въпрос по темата, Мъск заплашва, че ще сложи край на интервюто. Журналистът го пита дали ако негов служител остане у дома, за да не застрашава семейството си от COVID-19, Мъск ще му плаща. Предприемачът отказва да отговори, но притиснат от водещата все пак коментира – „Нека продължим напред. Не искам да влизаме в дебат за ковид и тази ситуация… Ако искате, можем да приключим интервюто още сега“.

Мъск неведнъж си е навличал критиките на други известни личности и предприемачи относно коментарите си. По повод предишни негови изказвания за ваксините за COVID-19, Бил Гейтс заяви, че Мъск трябва да коментира само това, което разбира.

„Елон се опитва да прави възможно най-безумните коментари. Той въобще не се занимава с ваксини. Прави страхотна електрическа кола и ракетите му работят добре, тъй че може да говори за това. Надявам се да не се обърква и да коментира теми, които не разбира“, каза тогава Гейтс.