Собственикът на „Спейс Екс“ и „Тесла“ Илон Мъск твърди, че чиповете, които мистериозната компания „Нюралинк“ разработва, ще позволят да пускаме музика директно в мозъка си.

През последните дни предприемачът пуска информация на мистериозната стартъп компания, като се очаква в следващия месец да разкрие повече за работата на „Нюралинк“.

Според Мъск чиповете, които ще бъдат монтирани директно в мозъците на хората, ще помагат за контролиране на хормоналния баланс в тялото и ще подобряват логиката ни.

С основаването си през 2016 г. „Нюралинк“ е най-мистериозната компания, в която е замесен Илон Мъск. До момента те са имали само една публична презентация за новата технология.

През 2019 г. Мъск коментира на друго събитие, че фирмата работи по устройство, което ще прави директна връзка между компютър и чип, имплантиран в човешкия мозък. Технологията ще се използва първоначално за хора, които страдат от мозъчни заболявания като Паркинсон, например, но крайната цел е тя да бъде достъпна за всеки желаещ.

Според Мъск това е единственият начин човечеството да остане конкурентно на бързоразвиващия се изкуствен интелект.

По-рано тази седмица предприемачът намекна, че чиповете на „Нюралинк“ ще могат да лекуват депресия и различни пристрастявания като „изключват“ частите от мозъка, отговорни за тези състояния.

Експериментални проучвания вече са осъществени с животни, като тестването на чиповете върху хора трябваше да се проведе тази година, но все още не е ясно дали това се е случило или предстои.

На 28 август от компанията ще обявят още информация.