С „На плажа Чезъл” исках да напомня на някои англичани какво ни предстои след Брекзит. Думите са на сценариста и автор на едноименната книга Иън Макюън преди премиерата на филма на фестивала „Синелибри“ (10-24 октомври).

Лентата разказва историята на една млада току-що сгодена и сексуално невинна млада двойка. Филмът проследява първите шест часа от техния брак. „Действието се развива през 1962 г., но това не са 60-те години на рокендрола, секса и наркотиците, обясни Макюън. Това е Англия, която гледа назад във времето към загубата на империята – патриархална, превзета, класово разделена, тоест ужасна. Има много сексуално лицемерие. Това е страната, която много мои сънародници искат да върнат с напускането на Европейския съюз. Затова исках да им напомня какво ни предстои“.

„Винаги в началото романът е един подарък за продуцента, с който трябва да съблазни хората, които ще му дадат парите и ще банкрутират“, казва с усмивка един от най-мощните гласове в съвременната белетристика.

„На плажа Чезъл” е първият пълнометражен филм на режисьора Доминик Кук, който има голям опит в театъра. „В този случай има специално уважение към написаните думи, защото в подобни случаи писателят/сценариста се приема за секретар“, разказва Макюън. Ирландската звезда Сърша Ронан („Изкупление“) и Били Хауел („Дюнкерк"), на когото Макюън предрича блестяща кариера,  изпълняват главните роли, заедно с Емили Уотсън, Ан-Мари Дъф, Самуел Уест.

Преди това Иън Макюън, на церемония в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, получи  почетното звание „Доктор хонорис кауза” и произнесе академично слово на тема „Свободата на изразяването”.

„Организациите, които разпространяват фалшивите новини, искат да ни накарат да вярваме, че нищо не е истина, че на никого не можем да се доверим и по този начин на сцената излизат демагогията, цинизмът и нихилизмът, каза той. Ще си позволя да се позова на един цитат от Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам с цената на всичко правото ти да го кажеш“.

„Без свобода на словото демокрацията е измама, каза още британският писател. Свободата на словото винаги е под заплаха – от леви, десни, демагози, организирана престъпност, правителства. Натискът срещу нея е от всички крайни идеологии, религиозни възгледи, възгледи за идентичността ни. Главната идея е да се заглушат всички гласове освен един - това е цел и на всички правителства, които не подкрепят свободата на словото“.

„Убийствата на разследващи журналисти – и в миналото, и днес, са шокиращ пример за насилие и опит да се ограничи свободата на словото. Свободата на журналистите от всички медии подхранва обществото. Тя е предпоставка за всички други права и свободи, на които се радваме. За да ги имаме, е необходима култура, която подкрепя интелектуалците. Именно университетите съхраняват тази култура“, смята Иън Макюън.

Почитателите на писателя, който има доста награди в биографията си, в това число „Букър” и „Уитбред”, имаха  възможност за среща с автограф на 11 октомври от 19:00 ч. в литературния клуб „Перото”.