Българският филм „8 минути и 19 секунди” е номиниран за най-добра екранизация на кинолитературния фестивал „Синелибри”. Той започва тази вечер под мотото „Любов между редовете”.

„8 минути и 19 секунди” – за това време светлината достига до Земята. За толкова и човек може да изживее личния си катарзис. 

Снимка: btvnovinite.bg


Филмът събира историите на шестима души през погледа на няколко режисьора. Като тази на възрастен мъж, готов на всичко за да запази дома си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Посланието е, че дори когато живеем сами накрая на света, ние всъщност не сме сами, аз сме обградени от хората, които сме обичали, дори те да не са на тази земя”, каза Надежда Косева, режисьор на „Старецът и морето”.

Снимка: btvnovinite.bg


Лентата е екранизация по разкази на Георги Господинов. Това са разкази за правото на всеки самотен човек да има своя история и правото му да я разкаже. И дори това да е история за последните „8 минути и 19 секунди” – тази история е важна”, сподели писателят Георги Господинов.

Снимка: btvnovinite.bgСлед успехът на „Сляпата Вайша”, Господинов и Теодор Ушев отново работят в тандем – този път в игралното кино. „Това, което ми харесва при него е, че той страшно уважава текста и стои близо до самата история”, допълни Господинов.

Снимка: btvnovinite.bg


Филмът ще се бори с още осем премиерни за страната заглавия. Фестивалът среща киното и литературата у нас за четвърти път и ще представи над 300 прожекции на 46 филма.