Той определя стила си като уникално съчетание между реализъм и анимация. Неговите момчета те гледат от стената заплашително, готови да ти покажат на какво са способни, но вглеждайки се в очите им успяваш да видиш доброта, а не злонамереност.

Роденият в Ситард, Холандия, художник Наш вече 30 години обикаля света с изкуството си и се опитва да накара повече хора да го разберат.

"Започнах през 1981 г. като бибой, това означава танцьор на брейк, въртях се на главата си и така нататък. Брейкът е един от елементите на хип-хопа, а хип-хопът се състои от 4 елемента – брейк танци, диджействане, рапиране и графити. Така че когато започнах с брейка, беше естествено и да се занимавам с графити, защото като дете обичах да рисувам. Героите, които правя, са тези бибой, за които говоря - брейкъри. Аз развих моите герои по този образ, но ги направих по-пластични. Много хора ме питат защо изглеждат толкова сърдити, но те не са сърдити, това е поза. Брейкаджиите, когато танцуват в съревнование с друг танцьор, правят тези физиономии, гледат лошо. Така че това правят моите герои – това е техният характер", разказва Наш.

Днес той се радва да работи това, което обича и се забавлява, докато го прави. Казва, че в момента да си графити художник е мода. На младите хора им харесва, но за да го правят, имат нужда от законни стени, а не да се чувстват като престъпници.

"Винаги съм харесвал Барселона, там има много артисти и много места за рисуване. Но преди 10 години новият кмет изчисти всички графити и сега градът не е същият. София също е прекрасна, но за съжаление нямате законни стени. Когато отидете в галерия или музей, хората там са решили кое е изкуство. За мен няма разлика между художника и графити артиста. Ние също имаме реализъм, сюрреализъм – всички тези стилове. Единствената разлика е в инструментите. А вандалите - те рушат града. Ние не сме едни и същи хора. Всеки човек решава сам за себе си какъв иска да бъде", казва Наш.

Организаторът на фестивала "София графити батъл" се надява чрез подобни събития да популяризира все повече този вид изкуство и по този начин в най-скоро време и София да се сдобие със своите законни места за рисуване.


"Графитите и стрийт арта са на първо място изкуство, така че променяйки средата, ние имаме силата да отправяме послание и най-хубавото е, че за нашето изкуство ние нямаме нужда от галерии. Ние сме навън, така че всеки човек е във нашата галерия", казва Цветан Бизев.

А Наш допълва: "Видял съм почти половината свят, бил съм в Австралия, Америка, Абу Даби, Турция, цяла Европа – това е забавлението. Не ставаш богат, но се запознаваш с много хора, създаваш нови приятели и това е най-важното нещо."