Холандска компания с името "Месар вегетарианец" превръща растения в месо, което е много по-привлекателно от "изкуственото кюфте", направено от стволови клетки, съобщи сайтът PhysOrg.
Изкуственото говеждо, представено миналия месец в Лондон, се прави от нишки месо, отгледани от мускулни клетки, взети от жива крава. Производителят на вегетарианско месо Яп Кортевег използва само растителен материал.
Една от основните съставки е соята. За различните видове "месо" обаче компонентите варират. За "пилешкото" се използва повече соя, "говеждото" се прави от моркови, грах и картофи. Месният вкус се постига с подправки и други хитрини.
Яп Кортевег предлага продукцията си от три години в Холандия и се радва, че тя се търси все повече. Макар и растителното месо да е по-скъпо от обикновеното, то е на цената на биологичните продукти.