Може ли едновременно да се молиш и да куфееш? Може - на литургията "Хеви метъл" в църквата Канелмеки в Хелзинки. По време на протестантската литургия свири не орган, а Metallimessu Band. Посетители споделят, че за тях това е интересно преживяване независимо дали харесват стила музика и че усещат мелодията по съвсем друг начин.

Протестантският пастор Хака Кекалайнен повече от 10 години обикаля финладските църкви с хеви метъл литургията. Още на 7-годишна възраст той се влюбва в хеви метъла, вдъхновен от "Дийп Пърпъл" и "Блек Сабат". Любовта си към Бога открива доста по-късно. В крайна сметка обединява двете.

„Разбира се, че Бог обича хеви метъл. Сигурен съм. Всъщност всичко зависи от това как го правим ние. Разпространяваме Божието слово и го правим за Бога, а не за себе си. Затова вярвам, че Бог ни обича”, казва пасторът.

Онези църковни общности, които не се боят, че метъл музиката ще им изпочупи прозорците, могат да ангажират пастора Хака Кекалайнен и неговата група. Техен албум с църковни песни дори влезе във финландския Топ 10. Всички музиканти участват и в други проекти, но метъл литургиите са особено предизвикателство за тях. Текстът и мелодията на парчетата не се променят, за да могат вярващите да пеят, както са свикнали. От 2006 г. насам Хака Кекалайнен е провел 150 метъл литургии в цяла Финландия.

„Ние изпълняваме само традиционните църковни псалми, но в хеви метъл версия. Текстовете са много силни и просто плачат за хеви метъл. Наистина! Затова текст и музика вървят прекрасно заедно”, допълва пасторът.

Във Финландия хората приемат метъл литургиите съвсем спокойно. В страната има повече метъл банди на глава от населението, отколкото където и да е другаде. Освен това този стил музика помага и при работата на пастора като духовен наставник.

„Един човек, който всъщност беше решил да се самоубива, дойде на метъл литургията и тя толкова му хареса, че се отказа от намерението си. Беше преди десетина години, а той все още си е жив и здрав. Значи май има смисъл”, завършва пасторът.