22 януари 1923 е важен ден в историята на киното, тъй като на тази дата по кината в САЩ тръгва немият филм „Данъкът на морето“. В главната роля участва американска актриса с китайски произход, а не бяла актриса с грим, каквато е практиката по това време. Това е 18-годишната Анна Мей Уонг, която през следващите години се превръща в първата световна филмова суперзвезда с азиатски произход.

По този повод Google създадоха поредица от илюстрации, чрез които потребителите на търсачката могат да се запознаят с живота на актрисата.

Въпреки забележителен успех на филма „Данъкът на морето“, Анна не получава главни роли в следващите 5 години. Причината за това е, че по това време в САЩ има закони, които забраняват на екрана да се показват целувки и интимно отношение между хора от различни раси. И тъй като в цялата американска филмова индустрия тогава е имало само един актьор от азиатски произход, който участва в главни роли, Ана не е имала особено голям избор.

Снимка: Getty Images

Тя добива голяма популярност с поддържащите си роли, но през 1928 г. отива да живее и да работи в Европа, където се превръща в истинска звезда и през 30-те години се връща в Холивуд.

Повече за Анна Мей Уонг може да прочетете на сайта LadyZone.bg: