Търсачката на „Гугъл“ посвети дудъл на българския учен д-р Стамен Григоров по повод 142 години от рождението му.

Стамен Григоров е лекар и микробиолог. Той е първият, който описва бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus, известна още като Лактобацилус булгарикус. Именно тя спомага процеса на ферментацията за образуването на киселото мляко.

Ученият е роден на 27 октомври 1878 г. в с. Студен извор, Трънско. Интересът му към науката се проявява на ранна възраст. Така той заминава за Швейцария, за да учи в Медицинския университет в Женева. Там получава докторската си степен, а по-късно работи и като научен асистент. След завръщането си в България, за да продължи да работи като лекар, Григоров умира на рождения си ден през 1945 г. на 67-годишна възраст.

След сватбата си през 1904 г. ученият се връща в Швейцария. За спомен за дома, съпругата му му изпраща традиционни български храни, сред които и кисело мляко. Заинтригуван от славата на млечния продукт и здравословните му свойства, ученият решава да го разгледа под микроскоп.

След хиляди експерименти, през 1905 г. Стамен Григоров открива пръчковидния микроорганизъм, който води до ферментацията на прясното мляко. В чест на труда на българина новата бактерия е кръстена на родината му.  

Григоров също така е допринесъл за разработването на първата ваксина срещу туберкулоза в света. През 1906 г. той публикува научен труд, в който представя употребата на пеницилина срещу белодробната болест.

В родното село на ученият се намира и един от малкото специализирани музеи на киселото мляко в света.