Въпреки глобалната надпревара за откриване на лекарство срещу COVID-19, германската асоциация "Ханеман", носеща името на бащата на хомеопатията, заяви, че вече знае отговора. Според тях именно тя е ключът към ефективното лечение.

„Доказано е, че дори първите 7 дни на болестта могат да бъдат лекувани ефективно“, заявяват в сайта си от общността.

Позицията им е подкрепена и от виден швейцарски лекар, който твърди, че е излекувал 70 пациенти с COVID-19, сред които и такива в тежко състояние.

Хомеопатията е най-популярният метод за алтернативно лечение в Германия. Там са регистрирани повече от 7000 специализирани доктори на частна практика. Половината от населението на страната пък казват, че поне веднъж са се лекували с алтернативната медицина, според проучване на производител на хомеопатични продукти.

В началото на пандемията на коронавируса дори в Германия повечето хомеопати се въздържат от намеса в справянето с инфекцията. Националната им асоциация се разграничава от членовете, които се възползват от ситуацията и твърдят, че техните медикаменти помагат.

Оттогава обаче практикуващите са призовавани да документират какво лечение са приложили на пациентите си в търсене на най-ефективния метод.

„Както традиционната медицина все още се колебае кое е най-доброто лечение, така и хомеопатията“, заяви председателят на Германската асоциация на лекарите хомеопати.

Критиците – по света и в Германия

Сред най-големите критици на подхода на Германия към коронавируса е Австрия. Местният вестник „Дер Щранд“, например, определя обещанията на хомеопатите като „безразсъдни“ на фона на липсата на изглед скоро да бъде открита ваксина от учените.

В Австрия хомеопатията като цяло е приемана с подозрение. Така Медицинският университет във Виена се дистанцира от „шарлатанството“ и премахна хомеопатията от учебната си програма.

Сред останалите страни, които разкритикуваха хомеопатията като начин за справяне с COVID-19, са Франция, Испания, а от Европейската академия на науките поясняват, че хомеопатичните препарати нямат по-добър ефект от плацебото. В САЩ пък тези лекарства по закон трябва да са с етикет, че не са с доказани ползи за здравето.

Хомеопатите имат критици и в Германия. Там представители на различни партии също заявяват позиция как здравните застраховки не трябва да покриват разходите за пациенти, опитали да се лекуват с хомеопатия в случай на влошаване. От Зелените също не приемат алтернативната медицина като основно лечение.

Природолечение ли е хомеопатията?

Заради страха от пандемията и превръщането на Европа в епицентъра на заразата при втората вълна все повече хора се обръщат към хомеопатията. Въпреки това експертите се съмняват, че пациентите са наясно какво всъщност приемат. 

„Много хора бъркат хомеопатията с природното лечение и лекарствата на растителна основа. Това е погрешно разбиране и резултат от грешни етикети, които са позволени в Германия. Така дори захарни хапчета могат да бъдат продавани като лекарство“, коментира говорителят на Информационната мрежа за хомеопатия.

„Проучвания показват, че само 17% от хората знаят какво наистина е хомеопатия. Толкова е просто – хомеопатията не е природна медицина. Тя е плацебо“, допълва той.

Според някои критици обаче именно вярата, че нещо ще има положителен ефект и изграждането на фалшиви надежди ще станат голяма опасност за изплашеното от новия вирус общество.