Вирусите вече започнаха – времето застудя, децата тръгнаха на училище и на детска градина. Тази година има нов ентеровирус, който протича с температура, повръщане и диария, съобщи в предаването „Тази сутрин” доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в инфекциозна болница.

Според него хомеопатията е „пълна шарлатания”.

„Това е начин за даване на нищо под формата на нещо. Взима се една капка от някакво вещество, беладона например, тя се сипва в един леген с вода, той са разклаща, което се казва динамизиране и се почуква с дървена палка, което се казва потенциране, за да се напрегнат вътре молекулите.

След това той се изсипва, отново се пълни с вода, разклаща се, почуква се, изсипва се и така 20-30 пъти. Накрая това, което остане в легена, се разбърква със захар и се дава като лекарство. Там няма нищо. За да използваш хомеопатия или си глупак или си мошеник”.

Според д-р Атанас Михайлов обаче хомеопатията помага. По думите му има и случаи на тежки заболявания, които са излекувани с хомеопатия, както и научни изследвания, доказващи ефективността на хомеопатията.

„Все едно си говорим за уиски, в което няма една молекула алкохол. Няма такива доказателства. Особеното на тези продукти е, че те за разлика от другите, се регистрират без да има изисквания за това какво съдържат”, отвърна доц. Мангъров.

Бързата промяна на времето и големите разлики в температурата рязко са увеличили пациентите пред кабинета на д-р Гергана Николова. Най-честите оплаквания са хрема, болки в гърлото и температура.

За малката Касияна посещението при личния лекар по това време на годината е обичайно. Този път се разминава с леко простудно заболяване. С убеждението, че са далеч по-безвредни от традиционните хапчета, все повече родители като баща й Владимир, прибягват до хомеопатичните препарати за лечението на децата си.

Наричат хомеопатията „нежната медицина". По света този метод на лечение се използва повече от 200  години. Негов баща е немският лекар Самюел Ханеман. Идеята му е да се стимулира организмът със собствени сили да се справи с болестта.

Хомеопатичните лекарства са напълно натурални - произвеждат се от растения, минерали и животински продукти. Нямат странични ефекти. Според д-р Николова това прави хомеопатията особено подходяща за деца.

„Покачват локалната или общата имунна система. Това сега е нова мода, особено при хора, които са с добро обществено положение, те се страхуват от билогични продукти”, каза д-р Николова.

Лекото простудно заболяване обаче много бързо може да прерасне във вирусна инфекция затова правилното лечение е от голямо значение. Въпреки това повечето хора не търсят лекарска помощ, а още при първите симптоми отиват директно в аптеката.

Четат по интернет или решават да се самолекуват, което е крайно неправилно, коментира д-р Николова. 

Интересът към хомеопатията става все по-голям. Такова е и впечатлението на Поля, която работи като  фармацефт в една аптека от години.

„Те наистина са безвредни. Нямат страничен ефект. Някой път с хомеопатия само не става. Не може  дете с температура 39-40 градуса, поне според мен, да се лекува само с хомеопатични таблетки”, коментира Поля Божанова.

През последната година пациентите са похарчили над 150 млрд. долара за хомеопатия. Въпреки това част от противниците й смятат, че има само плацебо ефект, а лекарите предупреждават, че приготвените в домашни условия лекарства могат да бъдат опасни.

Независимо кой начин на лечение ще изберете, лекарите съветват да заложим на профилкатиката - да приемаме повече витамини и течности и да избягваме близък контакт с болни.