С наближаването на церемонията по връчването на наградите „Оскар“, надникваме зад кулисите на един от номинираните за най-добър филм тази година. „Форд срещу Ферари“ проследява историята на американско-британски екип от дизайнери и инженери, които създават известния автомобил Ford GT40, побеждавайки Ferrari на състезанието „24 часа на Льо Ман“ през 1966 г.

А когато на Холивуд му трябват стари автомобили, всички търсят Майкъл Хобак.

65-годишният Хобак от години работи в кино индустрията, намирайки най-редките, красиви и бързи коли за снимки. Запален автомобилен ентусиаст с впечатляваща лична колекция, слабото място на Хобак са именно стари автомобили „Ферари“.

„Когато разбрах, че ще снимат филм с „Ферари“ направо подскочих на стола си“, признава той.

„Занимавам се с коли от 15-годишен, когато започнах да се грижа за автомобилите на колекционери. Имал съм достъп до 2500-3000 уникални автомобила“, разказва Хобак. По думите му той прекарвал повече време в четене и рисуване на коли, отколкото в учене. Постоянно висял около салони на „Ферари“ и „Ролс Ройс“, попивайки красотата на автомобилите.

Снимка: Reuters

Хобак започнал да се издига в кариерата си и така започнал да се грижи за колекциите от коли на известни холивудски магнати. В момента ръководи успешен бизнес, чиято цел е да осигурява уникални коли за холивудски продукции.

„Съвременните автомобили приличат на хладилници – нямат стил, нямат ценна изработка. Всеки стар автомобил има нещо отличително и уникално само за него. „Ферари“, например, има много специфичен звук на двигателя, който нито един друг автомобил няма“, твърди Хобак.

„Форд срещу Ферари“ се изправя срещу още осем ленти в борбата за „Най-добър филм“ на тазгодишните Оскари. Церемонията по връчването на бляскавите награди ще се проведе на 9 февруари.