Калифорнийска фирма от Напа Вали постигна забележителни резултати при отлежаване на вино на океанското дъно.

През месец февруари винопроизводителите от Mira Winery потопиха четири каси от тяхното каберне совиньон реколта 2009 година на 20 метра дълбочина в пристанището Чарлстън.

Преди броени дни сомелиерите на фирмата са дегустирали съдържанието на някои от отлежалите подводно бутилки и са определили вкусовите им качества като "изключителни".

Бутилка от подобно вино, получено по естествен път на стареене на брега, би струвала около 1000 долара, преценили специалистите.

На подводното съхранение влияят такива фактори като солеността на водата, температурата, налягането, движението на вълните, светлината и малките количества кислород.

Металните каси с вино били извадени от океанското дъно на 21 май и сомелиерът Густаво Гонзалес бил удивен от получените резултати. Подводното отлежаване придавало допълнителни вкусови качества на продукцията, които не могат да се постигнат на
сушата. Сега предстои подробният химически анализ на виното.

В скоро време ще бъде осъществено опитно потапяне на други каси, които този път ще престоят двойно по-дълго.