Френската режисьорка Жулия Дюкурно спечели "Златната палма" в категорията за най-добър филм на кинофестивала в Кан за творбата си "Титан". Тя стана втората жена, удостоена с престижната награда. Предишната носителка на "Златна палма" беше новозеландката Джейн Кемпиън, спечелила наградата през 1993 г. за "Пианото".

Победителката беше обявена преждевременно по погрешка от председателя на журито Спайк Лий, което предизвика кратко объркване.

Дюкурно не се качи на сцената, за да получи приза си и събитието продължи с връчването на други награди, докато председателят на журито се беше хванал за главата, предаде Асошиейтед прес.

Дюкурно получи наградата след официалното й обявяване в края на официалната церемония. Лий помоли актрисата Шарън Стоун да обяви победителя и каза, че "Тя няма да обърка нещата".

При получаването на наградата Дюкурно каза, че още не може да повярва, едва си поемаше дъх и неволно заговори на английски.

По-рано през деня пък руски филм получи наградата във втората по сила категория – "Особен поглед", в която се състезаваше и българската лента "Жените наистина плачат". Мария Бакалова, която играе във филма, блесна на червения килим с колежката си Нина Добрев.

През 2019 г. наградата "Златна палма" беше присъдена на "Паразит" на Пон Джун-хо, който по-късно спечели и награда "Оскар" за най-добър филм.