Известно е говеждото от Кобе - месо от крави, към чиято храна е била добавена бира. Родината на този кулинарен специалитет е Япония. Скоро вероятно ще се сервира и месо от крави, към чиято храна е било добавено вино, съобщи Франс прес.
В Южна Франция успешно бе извършен експеримент, при който три крави 4 месеца получаваха към фуража си и вино. Идеята хрумнала на председателя на местна асоциация на винопроизводителите Жан-Шарл Тастави. Той проучил резултатите от два експеримента в Канада и Испания, за които се твърдяло, че щастливото животно дава по-качествено месо.
"Защо да не извършим подобен експеримент и във Франция?", се запитал Тастави. Той поясни, че погълнатият от всяко животно алкохол трябва да е съобразен с препоръчвания от здравните власти за човека - две-три чашки вино дневно, които съответстват на 1-1,5 литра за говедото.
През 2011 г. началото на подобен експеримент било сложено в Люнел Виел във Франция, след като собственикът на стадо говеда Клод Шабалие се съгласил в храната им да бъде сипано вино.
Втори експеримент е предвиден за август-септември. В храната на трите крави, освен ечемик и сено, било включено вино и допълнително количество вода. Кравите харесали менюто и яли с апетит, разказа Шабалие.
Свързваните с експеримента очаквания се оправдаха. Месото от отгледани по този начин говеда е много вкусно, увери животновъдът.