„Фейсбук“ и „Инстаграм“ са готови да плащат на някои потребители да деактивират профилите си по време на президентските избори в Съединените щати тази година, пише „Тек таймс“.

От компанията майка „Фейсбук“ обявиха, че са готови да плащат по 20 долара седмично на всеки потребител, който е готов да участва в тяхно проучване, което ще се проведе преди, по време и след изборите през ноември.

Самото проучване включва деактивиране на профилите на тези потребители за от една до шест седмици.

„Фейсбук“ и „Инстаграм“ са две от най-използваните социални мрежи на територията на Съединените щати. Целта на проучването е какъв ефект ще има бойкотът им върху политиката и демокрацията.

Репортерът от Вашингтон Елизабет Дуоскин публикува в „Туитър“ снимка на предложението от компанията, което тя е получила.

От информацията става ясно, че докато потребителите са без социалните си профили, те ще трябва да попълнят и анкета, когато от „Фейсбук“ им кажат. Деактивирането на профилите на участниците ще започне от последната седмица на септември, като те няма да могат да използват социалните си мрежи до началото на декември – много след края на президентската надпревара в Щатите.

„Фейсбук“ търси между 200 000 и 400 000 потребители от Съединените щати, коитоса се включат.