Есента е време за разходки в паркове, топли шалове, вкусен чай и спокойни уютни вечери. За да предотвратите настинки или грип през този красив период, следвайте тези прости препоръки.

Ваксинирайте се

Все още не е измислено нищо по-ефективно от ваксинацията за предотвратяване на вирусни заболявания. Това важи особено за възрастните хора, при които вероятността настинката или грипът да доведат до развитие на сериозни усложнения е много по-голяма.

Мийте ръцете си по-често

Правете го не само преди хранене, но и след всяко посещение на места с много хора, както и след физически контакт - например ръкостискане. Вирусите могат да се намират и по дръжките на вратите, мобилните телефони, компютърните клавиатури и по парите.

Снимка: iStock

Не яжте на работното място

Колкото и да бързате и колкото и да е натоварен работният ви ден, не се изкушавайте да закусите точно на работното място. Има много микроби и вируси по бюрата. И всички те с удоволствие ще се преместят първо на вашия обяд, а след това и в тялото ви.

Снимка: iStock

Движете се на открито повече

Активният начин на живот винаги е от полза, но особено през сезона на грип и настинка. Редовните физически упражнения не само ни помагат да останем във форма, но и укрепваме имунната система, помагайки й да издържа на външни заплахи. Така есента е времето да започнете да ходите преди и след работа, както и да правите кратки почивки навън.

Снимка: iStock

Избършете повърхностите с дезинфектант

Ако работите в офис, избършете дръжките на вратите, работните плотове, вратите и други места, които прекалено много хора докосват през деня, с дезинфектант или поне алкохолни кърпички. Няколко секунди, които отделяте за почистване, в могат да ви поддържат здрави.

Снимка: iStock

БГНЕС