Когато една германска вдовица е решила да продаде компактдисковете на починалия си съпруг в „Ибей“, едва ли си е представяла какво ще последва.

55-годишната Габриеле П. се надявала, че концертният запис на Ерик Клептън, който мъжът ѝ купил през 1987 г. от реномиран музикален магазин в района на Дюселдорф, ще ѝ донесе поне 11 долара, ако го продаде онлайн, но нямала големи очаквания.

Предложеният за продажба диск обаче привлякъл вниманието не на някой друг, а на самия „мистър Слоухенд“. Но на известния блус музикант не му станало мило, че негови фенове предлагат записите му онлайн, а бил разгневен, защото предложеният албум бил пиратско копие.

Клептън не оставил нещата дотук и завел дело срещу продавачката за нарушаване на авторските му права.

В сряда съдът в Дюселдорф излезе с решение и уважи иска на Клептън, въпреки възраженията на ответницата, че не е знаела, че дискът е пиратски. Сега Габриеле П. трябва да плати 3400 евро за разноските по делото, съобщават „Дойче Веле“ и „Билд“.

Ако жената се опита отново да продаде компактдиска, тя е застрашена от шест месеца затвор и глоба от 250 000 долара.

Адвокатът на вдовицата Клаус Гюнтер е категоричен в интервю за „Билд“, е ще обжалва присъдата и е готова да отнесе случая до Съда на Европейския съюз, като последна инстанция.

Ерик Клептън пък отказва коментар по случая, макар да е бил търсен от „Гардиън“ и „Уошингтън поуст“.  Мениджърът му Майкъл Итън коментира, че музикантът не иска да дава изявления предвид „нивото на журнализма в медиите в САЩ в момента“ и допълва, че това не е първото дело, което Клептън е завел за нарушени авторски права в Германия, „където правенето на пиратски копия е широко разпространено“, пише „Уошингтън Поуст“.

Западни медии се чудят как Клептън е попаднал на обявата за продажба на диска в „Ибей“ и отбелязват, че това не е единствената противоречива проява на музикантът в последно време, след като се е превърнал в един от най-гласовитите противници на ваксините срещу коронавирус.