Ели Иванова e израснала в Горна Оряховица, но отдавна живее в София, където работи като програмист за белгийска компания. Срещнахме се с нея в Южния парк дни след излизането на втория й пътеводител „Седем дни в Родопите“.


Кога се запали по пътешествията?
Откакто се помня, пътувам. По-активно през последните 7-8 години, когато започнахме почти всеки уикенд да ходим някъде. Така започнах да пиша блога „Друми в думи“. В началото той бе по-личен, но след това наблегнах на маршрутите и полезната информация.

Защо пътеводителят е за Родопите, а не за Рила например?
Миналата година бяхме в Родопите за 7 дни, от единия край, Ивайловград, до другия – Гоце Делчев. Реших да опиша цялото пътуване в книга. Повечето снимки са направени от мъжа ми. Той е по фотографията.

Имаш ли любимо място в Родопите?
Трудно е да се открои само едно едно. Много харесвам районите около Триград и Доспат. Винаги откривам интересни места там. Например около Доспат има един водопад Късак, който е много хубав. Писах за него в първата си книга „52 екопътеки за всеки”.

Къде в Родопите е най-вкусното ти хапване?
Може би в Триград, в една къща за гости. Ядохме пъстърва, а за закуска мекици и палачинки. Домакинята ни направи мурсалски чай, който расте в двора им. Иначе в Родопите винаги гледаме да хапваме местни манджи, например пататник.

Кои места за спане ще ни препоръчаш?
Не сме много претенциозни за спането, защото така или иначе по цял ден сме навън. Все пак мога да откроя семеен хотел Армира в Ивайловград и комплекс „Магията на Родопите“ в Бачково.

Цялото интервю можете да прочетете в LadyZone.bg