Джурасик парк оживя в София, благодарение на продукцията „Разходка с динозаври“ (Walking With Dinosaurs – The Arena Spectacular). Зрелищното шоу представя в реален размер и с реалистична визия малки, големи и още по-големи динозаври. Най-невръстните са колкото котка, а най-мощните опират с главите си тавана на залата-домакин „Арена Армеец“.

В продължение на два часа е пресъздадена цялата история на света – от разделянето на континентите и прехода от безплодната пустиня към пълните с живот зелени прерии до удара на голямата комета, която се сблъсква със Земята и води до изчезването на динозаврите.

Снимка: Даниел Димитров

В тази необичайна разходка компания на публиката правят девет вида динозаври. Сред тях е и Тиранозавър Рекс – ужасът на древната земя, най-прочутото месоядно, живяло някога, със 70-килограмова хапка, въпреки че спрямо събратята си е с неособено големи размери. Много по-внушителни са осанките на машината за оцеляване – Платеозавър, на Лилиенщернус на Стегозавър и Алозавър от Джурасик периода, на Торозавър и  Утараптор. Най-големият сред тях, Брахиозавър, е 11 метра висок и 17 метра дълъг.

Освен с вида си, динозаврите удивляват и с редица факти от битието си. „Разходка с динозаври“ разкрива защо някои от тях не се потят и как други изяждат храна, равностойна на собственото им тегло, така че да наедреят с един тон на година – единствено от консумация на папрати и шишарки.

Снимка: Даниел Димитров

Защо само някои динозаври, и то само в краен случай, прибягват до бой? Защо други са наречени неуморни скитници? От какво треперят динозаврите? Колко жестока може да е конкуренцията между тях? Защо не е нужно женските да са толкова красиви? Кота е върхът в ерата на динозаврите и дали са оцелели само с гъвкавост и въображение? И, в крайна сметка, кой има нужда от мозък, когато има такива мускули? Любопитни въпроси, които получават своите атрактивни отговори в спектакъла, създаден по отличените с редица награди серии на Би Би Си Студиос.

Един от най-емоционалните моменти пресъздава любовна сцена между динозаври, наред с красиви картини с чудесата на „природоното инженерство“ – като появяването на цветята, изригването на вулкани и дори изчезването на видовете.

За Walking With Dinosaurs

Шоуто се ражда в Австралия, където след дълго планиране, оживява в Acer Arena, в Сидни през януари 2007 г. Скоро спектакълът покорява Северна Америка, Европа и Азия, привличайки рекорден брой зрители – общо над 9 милиона души в повече от 250 града по целия свят.

Новото световно турне започна в Нюкасъл, Великобритания, на 20 юли 2018 г. и минава през цяла Европа. Продукцията е на стойност 20 милиона долара и включва най-съвременните технологии.

Екип от 50 човека, включително инженери, художници и експерти по аниматроника, са работили една година за изграждането на продукцията.

Снимка: Даниел Димитров

Всеки голям динозавър съдържа в себе си 132 м хидравличен маркуч и 1000 м окабеляване, 295 кв м плат, 24 контролни микропроцесора за движение с 132 куб м пяна, 15 хидравлични плъзгача и шест хидравлични мотора, 200 л боя и 7-киловата мощност от 12 батерии.

Тялото тежи 1 500 кг (колкото стандартна семейна кола) и се движи на шест ролкови колела. За да се контролира един динозавър, трябва екип от трима човека – един водач и двама кукловода. Първият контролира главата, опашката и големите движения, а другият е отговорен за малките движения – уста, мигане, издаване на звуци.