Необичайна стратегия за засилване на интереса към имунизацията срещу COVID-19 прилагат властите в щата Вашингтон – всеки ваксиниран възрастен има право на една безплатна цигара марихуана, пише „Ню Йорк таймс“.

Местният Борд за алкохол и канабис обяви кампанията с име „Джойнт за ваксина“, която влиза в сила веднага и ще важи до 12 юли. Всеки ваксиниран на възраст от 21 години нагоре има право на един безплатен, предварително свит джойнт, който може да се вземе от магазините на Борда в щата. Единственото условие – да се предостави документ за поставена доза ваксина срещу COVID-19.

До момента в щата са ваксинирани около 58% от жителите с поне една доза и 49% - с две.

Това не е единственият щат, който се опитва да стимулира кампанията за ваксиниране по този начин. Аризона обяви подобна кампания, в която всеки ваксиниран получава безплатни джойнтове канабис или желирани бонбони с марихуана, стига да е над 21 години.

Бордът за алкохол и канабис наскоро обяви също, че всеки ваксиниран има право на една безплатна спиртна напитка – бира, вино или коктейл.

От Белия дом коментираха, че президентът Джо Байдън призовал отделните щатски администрации да бъдат по-изобретателни в начините си на стимулиране на гражданите да се ваксинират.