В годишното си обръщение към нацията, американският президент Джо Байдън отправи сериозни критики към технологичните компании, които държат контрола над най-големите социални мрежи. Той обърна внимание на ефекта, който тези платформи имат върху психиката на децата.

Трябва да държим социалните медии отговорни за националния експеримент, който провеждат върху децата ни“, заяви президента на САЩ, цитиран и в официалната му страница в Инстаграм. „Време е да засилим защитата на личните данни, да забраним насочените реклами и да настояваме технологичните компании да спрат да събират данните на деца.

Джо Байдън цитира данни, изнесени от бивш служител на Фейсбук, според когото компанията е имала информация за негативните ефекти на платформите си върху децата, но не са предприети никакви стъпки.

Според изнесената информация, използването на Инстаграм вреди на начина, по който младежите приемат телата си. Има връзка между използването на социалните мрежи и редица психологически проблеми при децата.

По данни на Изследователския център „Pew“, 70% от американците смятат, че компаниите, управляващи социалните мрежи, имат твърде много власт и 56% са на мнение, че тези компании трябва да бъдат ограничени.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете повече за ефекта на социалните мрежи върху младежите:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!