Големият холивудски актьор Джийн Хекман наруши мълчанието си, макар и само виртуално. Звездата от „Бони и Клайд“ и „Непростимо“ отговори по имейл на въпросите на вестник „New York Post“ на 50-ата годишнина от излизането на хита „Френска връзка“.

„Правенето на филми винаги е било рисковано – физически и емоционално“, написа кинолегендата. „Избирам да приемам този филм като момент от една кариера, изпъстрена с върхове и падове.“

Снимка: Getty Images

„Френска връзка“ излиза през 1971 г. и в него Джийн Хекман изпълнява ролята на полицай, тръгнал по следите на организирана престъпна група. Лентата има бюджет от по-малко от два млн. долара, но успява да събере от продажба на билети над 50 млн. долара, което я превръща в комерсиален успех. Филмът е в класацията на 100-те най-велики американски филми за всички времена и печели 5 награди „Оскар“, включително за най-добър филм и за режисура.

И въпреки че е едно от най-важните кинопроизведения и е първият филм, който му е донесъл „Оскар“, Джийн Хекман не изпитва никакво желание да го гледа отново.

Днес Джийн Хекман е на 91 години
Снимка: Getty Images

„Не съм гледал филма отново, след като го видях за пръв път в една малка, тясна и тъмна стаичка преди 50 години“, сподели той в писмото си до вестника. „Ако филмът е оставил нещо, не знам какво е то. На мен тогава ми се стори просто като филм за полицай, който успява да разкрие и да спре престъпна групировка да излезе на криминалната сцена в Ню Йорк.“

Още за кариерата на Джийн Хекман може а прочетете на LadyZone.bg: