Режисьорът Джеймс Камерън се доближава до целта си да се гмурне на 11 км до най-дълбоката точка на океана – Марианската падина.

Той успешно приключи изпитателното спускане на 8 км край брега на Папуа Нова Гвинея и се надява да достигне най-дълбоката точка на Световния океан през следващите седмици. До дъното на Марианската падина, която е в Западния Тихи океан, са стигали само двама души през 60-те години на миналия век.

Джеймс Камерън отдавна се увлича по океана. Той използва спускаем апарат, докато работеше по филма "Титаник", за да заснеме останките от лайнера.

Апаратът, с който Джеймс Камерън ще се спусне на рекордната дълбочина, е построен от австралийски инженери. Той е само за един човек. Съоръжен е с камери, включително и малка стереоскопична камера, която може да издържи на налягането от 1000 атмосфери.

Джеймс Камерън планира да остане на дъното на океана шест часа, през които да изследва Марианската падина. Той ще използва заснетото за триизмерен документален филм. Освен това ще събере проби за научни изследвания.

Ако спускането бъде успешно, Джеймс Камерън ще е първият от четирима души, които искат да стигнат до най-дълбоката точка на Световния океан. Единият от тях е британецът Ричард Брансън.Досега в Марианската падина са се спускали само двама души – американецът Дон Уолш и швейцарецът Жак Пикар през 1960 г. Учените обаче са я изследвали с подводни апарати и роботи.