Шефът на „Амазон“ Джеф Безос обеща да дари 10 млрд. долара за борба с климатичните промени. Колосалната сума е „като за начало“, пише Си Ен Ен.

Преди няколко месеца служители на „Амазон“ излязоха на протест с искането компанията да се включи по-активно в борбата с климатичните промени и глобалното затопляне. Хиляди служители на „Амазон“ подписаха отворено писмо миналия май месец, в което молят компанията да се включи по-активно в опазването на околната среда.

Тази седмица шефът на „Амазон“ заяви, че открива нов фонд, който ще подпомага учени, активисти и организации, които работят по ограничаването на глобалните климатични промени. Първоначалната сума, с която ще разполагат е 10 млрд. долара.

Инициативата носи името „Безос фонд за Земята“ и ще раздава парите под формата на стипендии от това лято.

Сумата от 10 млрд. е едва 8% от богатството на Джеф Безос, чиято последна оценка сочи, че е 130 млрд. долара.

Дори и едва 8%, това е едно от най-големите дарения за борба с климатичните промени. През 2006 г. Уорън Бъфет дари 36 млрд. долара, а през 2007 г. – покойната съпруга на шефа на „Уолмарт“ Хелън Уолтън дари още 16,4 млрд. долара.

„Климатичните промени са най-голямата заплаха за нашата планета. Искам да работя с всички, за намерим начин да ограничим това ужасно влияние върху климата ни“, написа Безос в официалния си „Инстаграм“ профил.