Живеем във времена на високи технологии, кибер развлечения и кино творби, които само преди няколко години са изглеждали напълно невъзможни за реализация. Зрителите плуват в безкраен океан от филми и сериали и отговорът на простия въпрос „Какво да гледаме днес?“ често се оказва невъзможен.

Снимка: Николай Д. Колев

Затова на помощ идва първият кинотерапевт у нас. Христо Христозов се занимава с кино от 10 г. - в Дома на киното и в разпространителски фирми.

По думите му киното може да бъде подкрепа за всеки от нас, защото отчуждението, самотата и стресът са съпътстващи фактори в живота ни.

Снимка: iStock

Според него киното може да е вид психотерапия, която съчетава в себе си всички изкуства. Настоява, обаче, да се прави разликата между арт киното и комерсиалното (попкорн) кино.

Снимка: Ладислав Цветков

Идеята за "кинотерапия" хрумва на Христо преди 5 години: „Когато организирах прожекция на филма, осъзнах, че чрез разговора за филма и чрез задълбоченото осмисляне на темата на филма, можем да създадем едно общо пространство, в което да изразяваме себе си и да бъдем уязвими и да разказваме своите лични истории“.

Според него хората могат да изберат филм, който да им помогне да извикат в себе си емоции, трудности и несъзнаваното в себе си.

Снимка: iStock

Също така, когато разговаря със свои близки и потенциални зрители, Христо се старае да открие правилното заглавие на базата на това, което всъщност те търсят емоционално.

Какво още каза Христо за кинотерапията, вижте във видеото!