Дрон, който доставя банки с кръв, лекарства и кръвна плазма, както и технология за изпичане на кафе благодарение на слънчева светлина - това са част от иновациите на 9-тото издание на събитие Maker Faire Rome 2021.

Снимка: Вера Найденова

В италианската столица разработчици показаха най-новото от света на науката, роботиката и инженерството. Основни теми на изобретенията са внедряването на модерните технологии в земеделската и хранителната промишлености, изкуственият интелект, здравеопазването, рециклиране и други.

Снимка: Вера Найденова

Целта е производители, компании, институции, училища, университети и изследователски центрове да работят заедно за изграждането на екологично и иноваитвно бъдеще. Освен дрона и "слънчевото кафе", робот доберман реагира на различни команди и впечатлява с вида си. 

На Maker Faire Rome 2021 беше предствена и първата в света лодка от фибростъкло, изцяло направена с технологията на 3D принтирането. MAMBO, както са я кръстили нейните създатели, вече плува във водите на Средиземно море.

Снимка: Вера Найденова

„Maker Faire Rome е чудесна възможност за работа в мрежа, която включва света на академичните среди, училищата, научните изследвания и индустрията, стартиращите фирми и новаторите", сподели председателят на Римската търговска камара Лоренцо Талиаванти.

Иновациите и техните истории ще оживеят и в специална платформа.