Благодарение на подробен ДНК анализ руски учени установиха, че останките на древен скитски войн всъщност са на 13-годишно момиче, пише „Сайънс алърт“.

В гръцката митология съществуват данни за жени войни, подобни на легендарните амазонки. Масово в древния свят жените са били глава на семейството и са се грижели за семейното огнище, но има култури, в които жените са воювали наравно с мъжете.

Миналата година археологически разкопки, извършени от Института по археология на Руската академия на науките, разкрива масов гроб на номадски скити, живели преди около 2500 години. Погребани са близо до руското село Девица, като в гроба са положени оръжия, конски юзди и седла, ножове и стрели.

„Със сигурност можем да кажем, че тези две жени са били конни войни“, казва Валерий Гулиаев от института.

Снимка: Институт археологии Российской академии наук

Открити са останките на общо четири жени. Две от тях – на 40-50 години и на 30-35 години били положени близо до копия в пози, напомнящи яздене на кон.

Тези находки са само част от множество масови гробове на жени войни из Русия, което кара друг екип от археолози да изследва стари находки.

Снимка: Институт археологии Российской академии наук

Така те насочват вниманието си към останките на дете, живяло преди 2600 г., погребано в дървен саркофаг заедно с различни оръжия. То е открито при разкопки през 1988 г.

„Първоначално смятахме, че това дете е момче, защото го открихме с оръжия, които сочат към това – с него бяха погребани брадва, лък и стрели“, коментира археологът Варвара Бусова.

ДНК анализ, обаче, показва, че останките всъщност са на момиче. „Това означава, че дори младите момичета са участвали в бойни действия и лов“, допълва Бусова.

Снимка: Институт археологии Российской академии наук

Момичето е погребано с метална брадва, брезов лък и колчан с 10 стрели с метални, костни и бронзови върхове. Тя е облечена с дълго меко палто, блуза и панталон.

„Тази млада „амазонка“ не е имала навършени 14 години“, коментира главният автор на проучването – археологът Марина Килуновская.

Екипът пише, че тези открития неминуемо водят до митовете за амазонките, останали до днешно време, благодарение на Херодот. Гръцкият историк пише, че амазонките воювали с древните скити, но изглежда, че скитските жени са тези, които участвали в боевете.

Снимка: Институт археологии Российской академии наук

„Около една трета от всички скитски жени, чиито останки сме открили, са погребани с оръжия и има данни за бойни рани също като при мъжете“, коментира историкът Адриен Мейър пред „Нешънъл Джиографик“. Те живеели в малки племена и изглежда съвсем нормално всички членове да участват във военното дело и ловът.

Предстои екипът да извърши по-прецизно датиране на останките.