Феновете на „Междузвездни войни” отбелязват международния празник на сагата днес.

Всяка година на 4 май почитателите на космическата поредица изразяват почитта си към творчеството на Джордж Лукас с множество прояви по цял свят.

Датата 4 май не е избрана случайно. На английски фразата „May the Fourth be with You” („Нека четвърти май бъде с теб”) много прилича на известната фраза от сагата „May the Force be with you” („Нека силата бъде с теб”).

За днешния международен ден на „Междузвездни войни” сме ви подбрали няколко любопитни факта за поредицата.

И нека Силата бъде с вас!

Снимка: BuzzFeed

– Смята се, че поредицата „Междузвездни войни” е вдъхновена от филмите „Телохранител” и „Тайната крепост” на прочутия японски режисьор Акира Куросава. 

– Наименованието „джедай” на рицарите от Джедайския Орден идва от „джидай-геки” – японските исторически филми за самураи. 

– Рожденият ден на създателя на „Междузвездни войни” Джордж Лукас не е на 4 май, а на 14 май. Филмите от поредицата, с изключение на VII и VIII епизоди, винаги са излизали на екран в седмицата след тази дата. 

– Във филма „Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха” – първия хронологично, но четвърти по реда на създаването им, учителят Йода има по три пръста на краката, докато куклата, използвана в „Империята отвръща на удара” и „Завръщането на джедаите”, както и дигиталният модел от „Междузвездни войни: Епизод III – Отмъщението на ситите”, са с по четири пръста. 

Снимка: BuzzFeed

– Лицето на Йода, и по-специално очите, са вдъхновени от Алберт Айнщайн. 

– През 2011 г. възпоменателни монети „Междузвездни войни” стават законно платежно средство на тихоокеаннския остров Ниуе. 

– Репликата „Имам лошо предчувствие за това” или нейна вариация присъства във всеки филм от поредицата. Наблюдателните фенове бързо установиха, че тя не фигурира в осмия епизод „Междузвездни войни: Последните джедаи”. Режисьорът Райън Джонсън обаче разкри, че изразът е произнесен от дроида Би Би-Ейт (BB-8) в началната битка.

– Името на симпатичния робот Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) е взето от разговорния език на звукооператорите в киното.

– Дизайнът на кораба „Хилядолетния сокол” е вдъхновен от хамбургер.