555-каратов черен диамант, който изглежда все едно не е от този свят, ще бъде пуснат на търг от „Сотбис“ Дубай, пише Си Ен Ен.

Редкият скъпоценен камък, който беше кръстен от аукционната къща „Енигмата”, вероятно идва от Космоса след метеоритен сблъсък от носещ диаманти астероид, който се ударил в Земята.

Натуралният многоъгълен диамант е с големина, която е изключително рядка. Експерти очакват той да се продаде за 6,8 милиона долара.

Черните диаманти, още познати като диаманти „Карбонадо“, са се създали между 2,6 и 3,8 милиарда години и имат следи от азот и водород – елементи, намирани в междузвездното пространство. Те също съдържат и осборнит - минерал съществуващ в метеоритите.

Никита Бинани, бижутерен специалист в „Сотбис“ в Лондон, нарече диаманта „истински природен феномен”

„Продажбата му е уникална възможност да се сдобиете с едно от най-редките и най-стари космически чудеса известни на човечеството”, каза тя пред пресата в понеделник.

Формата на диаманта е вдъхновена от символа длан Хамса от Близкия Изток - знак на протекция, който означава пет на арабски. Темата от пет е обхванала целия камък според акционер. Освен че е 555,55 карата, той има и точно 55 лица.

Черни диаманти са се продавали преди за цени, които минават 13,600 долара за карат.

Диамантът ще бъде пуснат на търг между 3 и 9 февруари, а от аукционната къща заявиха, че ще приемат и криптовалута като платежно средство.