„Да умееш да водиш разговор, без да поставяш натясно събеседника си – така си представяме и двамата журналистиката. Без жълти подсветки, без червени петна, а само на зелен светофар. Защото така оставаш честен и спрямо себе си, спокоен вечер да сънуваш сънищата си и… усмихнат, защото знаеш, че си е заслужавало“. Това пише журналистът Радостина Колева в увода към интервюто си с репортера и водещ на bTV Новините Денислав Борисов.

„Явно съм бил толкова сигурен, че ще ме приемат, и че искам това. Нямах план Б, споделя Денислав по повод решението си да кандидатства журналистика в Софийския университет. - Колкото и да е странно, още от малък бях запленен от телевизора. Винаги това е била идеята ми за развитие“.

Според него журналистиката е работа като всяка друга.

„Представата, която имаш за нещо, винаги е твърде идеалистична. И когато започнеш да го работиш, разбираш, че не всичко е костюм, телевизия и среща с готини хора, а сериозно бачкане без фиксирано работно време. Четеш, информираш се. Дори и когато виждаш нормална тема от ежедневието, я пречупваш през работата си – дали става за репортаж, дали може да бъде новина“, казвай той.

Според водещия на bTV Новините журналистът трябва да бъде ангажиран, но да спазва дистанция и обективност. „Познавам колеги с лични пристрастия и съм се възхищавал, че не им личи дали харесват един човек, или не. За мен е важно да опазим тази професия чиста. Тя бива все по-критикувана, но не съм сигурен, че хората оценяват как се прави интервю, какви специфики има, как се подготвят тези хора и какво дават, за да се случи това, кога се разсейват… Но идва моментът, в който ще разберат, че журналистът става все по-ценен. Този ветропоказател, който оттук нататък знае какво е важно и помага за ориентирането в океана от информация“, допълва Денислав.

Той признава, че никога не е бил фен на агресивната журналистика.

„Никой журналист не иска да изложи някого. Целта на всеки трябва да бъде да даде думата на човек, който има какво да каже, в търсене на истината, и той да бъде центърът“.

Цялото интервю в Cultinterview четете тук >>.