Ден на авиацията и Космоса в Руския културно-информационен център в София тази събота ще зарадва малки и големи. Програмата започва от 13.00 ч. и ще приключи в 22.00 ч.

Ще бъде представен полет със самолет във виртуална реалност от пилота Николай Калайджиев. Той е кандидат за рекорд на Гинес за полет с най-голямо отрицателно претоварване със самолет. Срещите с него и демонстрациите, с помощта на специални VR очила, ще се провеждат с начало 15 минути преди всеки кръгъл час от 14.00 ч. до 20.00 ч.

Младият пилот ще проведе и авиобеседа с филми и презентация за българската авиация. Калайджиев ще разкаже и случки от небесните си приключения, за рекордите, към които се стреми и за които се готви.

Посетителите ще могат да видят в голямата зала на центъра научно-популярните филми „Великата празнина в съзвездието Воловар“ и „Космос“. Забавни ще бъдат за тях и експериментите по физика, биология, роботика и 3D принтиране. Те ще покажат на любознателните високотемпературна плазмена установка, полет с умален ракетен двигател през залата и други изненади в научното шоу.

Участниците ще имат на разположение и първия български Авиосимулатор „Фотоника“, с който ще могат да полетят между дубайските небостъргачи и между планините на Кавказ на самолетите СУ-33, СУ-25 , МиГ-29 и Р-51.

Вечерта най-пристрастените към Космоса ще наблюдават от двата професионални телескопа Луната, Марс, звездния куп Плеяди и други звезди. Наблюдаваните космически тела те ще имат възможност да заснемат на личните си мобилни телефони.

Входът е 7 лв., а организаторите на събитието ще дарят средствата за изграждането на първия в София планетариум, чийто проект е вече готов.