С началото на учебната година децата отново ще трябва да носят тежките раници, пълни с учебници и други необходими пособия. Въпреки че има далеч по-опасни неща, които застрашават здравето на малчуганите, носенето на раница също не бива да се подценява.

Ако тя е прекалено тежка или е поставена неправилно е възможно да причини болка или нараняване на мускулите и ставите, както и да се превърне в причина за изкривяване.

Американската академия по педиатрия препоръчва раниците да тежат не повече от 10 до 20 процента от телесното тегло на детето. Тя съветва родителите да следят теглото и като я мерят редовно на везната вкъщи. Понякога, обаче, това може да се окаже невъзможно.

По този повод Специалисти от детската ортопедична хирургия от болница HSS в САЩ споделят няколко неща, на които може да се обърне внимание, за да се предотвратят негативните последствия:

  • Когато избирате раница, тя трябва да е с широки подплатени презрамки и подплатен гръб. Благодарение на подплънките тя става по-удобна за носене и предпазва гърба от острите ръбове на книги и други предмети.
  • Учениците трябва да носят раницата на двете си рамене и да избягват прехвърлянето ѝ само на едно рамо. По този начин теглото се разпределя равномерно и не се натоварва само едната страна на тялото.
  • Презрамките на раницата трябва да бъдат стегнати и тя да е близо до тялото. Така гърбът ще се натоварва по-малко.
  • Препоръчително е раницата да може да се затяга и през кръста. Много често, дори и да има такава, децата не я използват, но е добре да го правят. По този начин теглото се разпределя по-равномерно. Ако тя не се използва, раницата се люлее настрани и детето трябва да полага повече усилия, за да я балансира.
  • Предметите в раницата трябва да се разпределят така, че да се използват максимално отделения. По-тежките предмети трябва да бъдат най-близо до средата на чантата.
  • Раницата с колелца също е добро решение, но само ако условията в училище го позволяват. Ако се налага на ученика често да се казва по стълби през целия ден, тя по-скоро би била непрактична.
  • Раницата трябва да се взима правилно, за да се избегне мускулно натоварване. Когато вдигат раницата и носят раницата, те трябва да огъват коленете си, но не и кръста.
  • Ако училището разполага с шкафчета, децата непременно да ги използват, за да оставят нещата си там.

Вижте още по темата в Ladyzone.bg: