Деца, лишени от родителски грижи, създадоха и нарисуваха финал  на творбата „Сляпата Вайша". Историята на момичето, което с лявото око виждала само в миналото, а с дясното – в бъдещето, развълнува хиляди по целия свят и стигна до червения килим на Оскарите.

Снимка: btvnovinite.bg

Как изглежда Вайша в детските очи, разбираме от илюстрациите на децата в ателие „Прегърни ме", което е превърнало изкуството в кауза.

„Искаме да ги направим добри хора и да им дадем куража и надеждата, че могат да променят, ако са достатъчно работливи, талантливи”, обяснява Милена Нейова, създател на ателие „Прегърни ме".

Снимка: btvnovinite.bg

Децата дори измислят свой финал, в който побеждава любовта.

„Съжалявам само, че не направихте  това нещо, преди да завършим филма „Сляпата Вайша". Ако го бяхте направили и ми го бяхте дали, щяхме да спечелим „Оскар”, казва режисьорът Теодор Ушев.

„Тези деца са направили финала на тази история, който е щастлив, „хепиенд”, и са го нарисували. Ако можем да им помагаме на тези деца, ще съм много щастлив”, казва писателят Георги Господинов, който е автор на разказа, превърнал се в сюжет на анимацията.

Всеки, който иска да подкрепи каузата на ателие „Прегърни ме", може да си купи книжка с илюстрации. От днес ателие „Прегърни ме" си има свое място. Създадено с подкрепата на програма на социалното министерство. Място за игри и изкуство.

„Тук ще прожектираме филми, специално подбирани, малки концерти и спектакли”, разкрива режисьорът Рашко Младенов.

„Виждаш, че помагаш на едно дете да стъпи на по-светлата част от живота”, споделя Милена Нейкова.

Вече 14 години децата в ателие „Прегърни ме" са автори на щастието - и в творбата „Сляпата Вайша”, и в собствения си живот.