На необичайна гледка могат да се натъкнат пътуващите със самолет в Сибир. В близост до град Тюкалинск в Омска област на Русия от въздуха може да бъде видяна група от дървета, които са посадени така, че да оформят надписа „Ленин“.

Мнозина местни хора вече са забравили за съществуването на тази гора, никой не помни кой е бил инициаторът за засаждането ѝ - това установяват от руската редакция на радио „Свободна Европа“,  интервюирайки някои от възрастните жители на Тюкалинск.

Фотографът Слава Степанов преоткрива гората случайно. По време на бизнес пътуване с кола в Омска област, той пуснал навигацията на „Гугъл“, за да се ориентира. В сателитния изглед на картата той забелязва странно образование от дървета и решава да провери какво представлява то. Заснема мястото с дрон и е изумен, когато пред него изплува името на основателя на СССР.

Историята на тази гора сега тъне в забвение, но не така е било през 1970 г. в СССР, а причината е, че точно тогава се навършват 100 години от рождението на вожда на социалистическата революция, отбелязва „Ройтерс“.

Слава Степанов отбелязва, че по онова време е имало съревнования между всички предприятия и партийни организации за най-оригинален начин, по който да бъде отбелязана годишнината от рождението на Ленин и най-вероятно именно това стои зад засаждането на дърветата.

Оформянето на картини и надписи чрез подреждането на камъни или засаждането на растения в определена форма върху земната повърхност, които да се виждат само от въздуха, се нарича геоглиф и съществува от дълбока древност. 

Снимка: Уикипедия

Известни са каменните геоглифи на индианската цивилизация Наска в пустините на Южно Перу и праисторическото изображение на кон в хълмовете на Ъфингтън, но с началото на XX век и утвърждаването на самолета както транспортно средство, това изкуство претърпява нов разцвет.

За разлика от древността обаче през XX век с геоглифи започват да се увековечават не митове и фолклорни същества, а идеологиите, завладели модерните общества.

Не само в СССР използват дърветата, за да увековечат името на вожда на социалистическата революция.

През 1970 г. американски военни при полети откриват в горите на германската провинция Хесен дървета, посадени във формата на свастика и годината на тяхното засаждане – 1933 г., която отбелязва идването на нацистите на власт в Германия. Въпреки проверките в архивите, не са открити никакви документи или свидетелства кой е засял въпросните дървета.

Горската свастика в Хесен обаче нито е единствената, нито най-известната в Германия. През 1992 г. новото правителство на вече обединена Германия нарежда да бъде направен въздушен оглед и изследвана на всички държани земи. Провеждащите изследването са изненадани, когато в горите на градчето Зернов, което се намира на 100 км от германската столица Берлин, откриват огромна свастика, формирана от лиственици посадени сред боровите дървета. От въздуха свастиката е много добре забележима, тъй като жълтите лиственици рязко контрастират със зелените борове.

Снимка: Ройтерс

По-късно е установено, че дърветата са били посадени през 1938 г. и се предполага, че инициатор за това е била организацията „Хитлерюгенд“ (Хитлеровата младеж), а поводът – рожденият ден на Адолф Хитлер.

Въпросната гора предизвика много дискусии в германската общественост. Някои искат гората да бъде премахната, а други защитават оставянето на дърветата. През 1995 г. част от листвениците са отрязани, за да се промени формата на образованието, но дърветата израстват отново. Това предизвиква нова акция по премахването на символа през 2000 г.

Снимка: Ройтерс

Италия също не изостава в съревнованието по създаване на идеологически геоглифи. По време на управлението на Бенито Мусолини върху склоновете на Монте Джано с дървета е изписана дума DUX, което е латинският еквивалент на „дуче“ (водач) – титлата, с която са се обръщали към фашисткия лидер. Всяка зима падналият сняг прави надписа по-видим и предизвиква дискусии дали трябва да бъде премахнат.