Да се преброиш като джедай в националното преброяване – любопитният факт вече е традиция във Великобритания.

И там преброяването се случва на 10 години, а на 31 март тази година се проведе изцяло онлайн.

Първото преброяване във Великобритания е направено през 1801 г., когато населението на страната е било около 9 млн. души. Оттогава до днес събирането на информация на всеки 10 години става основа за определяне на дългосрочната политика на правителството във всяка област на живота на близо 67 млн. популация преброена през 2011 г. на Острова.

Проведеното тази година преброяване е първото, което преминава изцяло онлайн. Всяко домакинство получи писмо с уникален код, с който се регистрира в портала на преброяването и попълва формуляр с десетки въпроси от всякакво естество.

Неучастието в преброяването се наказва с глоба с равностойност от 2300 лева и стойността на съдебните разноски. Резултатите от преброяването ще бъдат обработвани в продължение на една година – до март 2022 г., но от сега се очакват изненади.

Почитателите на любопитни факти с нетърпение ще следят какъв е броят на последователите на религията на „Междузвездни войни” например. През 2001 г., когато религиозните убеждения стават обект на статистиката 390 000 души заявяват, че са приели тази „религия”. Десет години по-късно броят на вярващите джедаи намалява до 176 632 ма, но това е достатъчно да бъдат седмата най-популярна „религия” във Великобритания.

Наред с тези забавни факти през март 2022 г. ще получи отговор и въпросът как се е променила за 10 години картината на малцинствените общности, които живеят в Обединеното кралство, както и какъв е броят на българите, които са участвали в преброяването тук.