Да изобразиш лика на Христо Явашев-Кристо върху пощенска марка само няколко месеца, след като той напусна света, който завинаги остана разделен по отношение на неговото изкуство. Пред това предизвикателство се изправя Михаела Караджова.

Тя приема поканата на Министерството на транспорта веднага, макар и в онзи момент да не е сигурна, че е готова да се справи с тази задача.

„Имах колебания. Не в началото, защото в началото бях много ентусиазирана, че ще правя тази марка. Притесненията ми дойдоха по-късно, когато вече осъзнах колко голямо и значимо нещо е това. Това малко ме забави всъщност - около 2-3 седмици. След това вече малко се поотпуснах и започнах работа по проекта”, сподели Михаела в предаването COOLt.

За нея Кристо винаги ще остане пример за творец, който не само мечтае за това, което изглежда невъзможно, а го реализира.

„Той е просто един много свободен човек и това си личи в изкуството му. Ако имаше граници, изкуството му нямаше да бъде по същия начин. Нямаше да го възприемаме и ние и донякъде това ми помага и ми служи за пример и на мен - да не си слагам граници, да се освобождавам”, споделя младата илюстраторка.

Върху марката Кристо е изобразен как опакова себе си. За вдъхновение служи арт инсталацията му върху моста Пон Ньоф в Париж през 1985 г. Изборът на френската столица не е случаен - това е мястото, където артистът среща своята Жан-Клод.

Веднага след пускането ѝ пощенската марка се радва на изключителен интерес. Образуват се дори опашки пред филателния магазин на Централни пощи в София, а коментарите и реакциите на хората са изключително положителни.

Михаела вече е изпратила и първото писмо с марката, илюстрирана от нея.

„Изпратих писмо на един мой много близък приятел в Испания, който е страшно голям почитател на Кристо. Отделно майка му работи за пощата и изпратих и на двамата по една марка”, разказва тя.

Кристо беше гражданин на света. За него работата беше пътешествие. Тази философия следва и младата авторка.

„Смятам, че човек не е роден да бъде на едно и също място. Той не принадлежи, според мен, към една държава, в която се е родил. Той е човек на света и аз се смятам също за човек на света. Обичам България, има си нейните плюсове и минуси. Естествено, като всяко нещо, но се надявам нещата да стават по-добре тук за всички артисти и като цяло за всички хора”, казва Михаела.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!