Каквито и да са представите ни за Китай, те никога няма да са достатъчни, за да имаме пълна представа не само за мащаба, но и за културата и традициите на тази забележителна страна.

Все пак винаги си заслужава да научиш още нещо.

Снимка: Ладислав Цветков

Китайският културен център в София е едно добро място, където на практика може да се научи какво ли не. От курсове по бродиране, през занимания по Тай Чи, до изкуство за цялостно физическо и духовно усъвършенстване и развитие.

Или пък Шеф Чън, китайски готвач и кулинарен експерт от провинция Джъдзян, който да ви научи да приготвяте китайска храна.

Снимка: Ладислав Цветков

Календарът с различни събития е дълъг. Целта е ясна - културен обмен, в който да усетите обаянието на китайската култура, запазила се вече над пет хиляди години.

Да присъстваш на което и да е от организираните събития е интересно. Ние, като народи и манталитет сме изключително различни.

Да се опиташ да пееш на китайски, да сглобиш сложна фигура от отделни елементи или да приготвиш привидно проста храна се оказва предизвикателство.

Доказателство е празнична кулинарна вечер. Да пееш на китайски, което е доста условно, защото диалектите са над 600 и особено далечни за нас е трудно.

Снимка: Ладислав Цветков

Готвенето обаче би трябвало да е нещо по-лесно. Докато наблюдаваш Шеф Чън разбираш, че и това не е така.

Виждаш прецизност и сръчност - нещо, което впечатлява.

Вижте и видеото.