Има нужда да се обърне внимание на определени ключови фактори – само с критикуване не става. Това пея в парчетата си – не искам подход на съдник в обществото, а човекът трябва да бъде научен да помага, да разбере, че е с мисия. Това каза в студиото на CoolT бизнесменът и филантроп д-р Милен Врабевски.

„Пандемията не трябва да е причина да се променяме към по-добро. Ние трябва да го правим като непрекъснат процес на самоусъвършенстване – ако се научиш да желаеш за хората около теб това, което желаеш за себе си, успехът ти е сигурен“, подчерта той.

Неговата Фондация „Българска памет“ от години се развива в четири основни направления – битка с демографската криза, реинтеграция на българската диаспора, родолюбиво възпитание и кариерно развитие на младите хора в родината. Той посочи, че е насочил усилията си както към нуждаещите се у нас, така и към проблемите на сънародниците ни зад граница.

Така в най-бедния албански регион Преспа, където има 9 български села, с помощта на усилията на д-р Врабевски вече има пожарна, линейка, джип за социално осигуряване, водопровод и подобрения в сградата на училището. Преподаватели пък от населения с българи мюсюлмани регион Гора ще дойдат на обмяна на опит в училището му у нас.

Необходимо е малко – внимателно планирана намеса в случаите, в които на държавата не ѝ достигат силите, подчерта бизнесменът.

Той ще представи и ново издание на своето помагало за „истинската българска история“: „Служенето на чужди държавни доктрини през последните 7-8 десетилетия се е отразило много негативно, искам да освободя духовете на младите хора и да влязат със самочувствие в този технологичен XXI век“.

Връщане на вярата в себе си и в доброто стои в основата и на рок проекта Intelligent Music Project. Супергрупата с участието на Рони Ромеро от Rainbow в момента води гръцките класации, а д-р Врабевски я описва така: „Мой личен проект, който има за цел да популяризира българската музика, но по начина, по който си го представят младите хора днес“.

С Ромеро се работи лесно: „Обича да връща вярата на хората. Изправен на сцената пред тези хора, не може просто да ги забавляваш, това е твърде повърхностно“.

Вижте още във видеото!