Отбелязахме една година от началото на пандемията от COVID-19. Дванадесет месеца, изпълнени с ограничения, работа от вкъщи и дистанционно обучение, които доведоха до нарастващи нива на депресия, стрес и тревожност при подрастващите и младите хора.

Днес те срещат много повече реч на омразата в социалните мрежи, отколкото преди две години, показват данни от новото проучване на неправителствената организация Common Sense Media, направено през есента на 2020 г.

Тийнейджърите и младите хора прекарват повече време в интернет пространството от всякога, за да се справят със самотата по време на пандемията, но в него те са заляти расистко, сексистко и хомофобско съдържание, показва проучването, пише американското издание Axios.

Какво ни казват данните?

95% от анкетираните лица на възраст между 14 и 22 години съобщават, че използват социални мрежи, като 25% от тях казват, че са в Мрежата  „почти постоянно“.

Това е увеличение с 8% от 2018 г. насам.

23% разказват, че „често“ са попадали на расистки коментари в социалните мрежи през изминалата година. Това е почти двойно увеличение за две години. Значителен е и ръстът на хомофобията (един от петима се е срещал с нея), сексистките коментари също бележат ръст.

Младежите от маргинализирани групи като чернокожи или ЛГБТИ срещат враждебност онлайн в пъти по-често от средното.

Няма алтернатива

Въпреки негативното съдържание, което виждат в дигиталното пространство, анкетираните ги определят като „спасително въже” за достъп до здравна информация, поддържане на връзка със своите връстници, намиране на вдъхновение и успокоение в труден момент. 

Според проучването младите хора, страдащи от депресия са два пъти по-склонни да използват социалните мрежи постоянно, отколкото връстниците, които са щастливи с ежедневието си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!