Екип от лекари в Бостън успешно извърши нова фетална операция за лечение на рядко състояние на мозъка, известно като малформация на вената на Гален, съобщава Си Ен Ен.

Въпреки че вътреутробната хирургия, извършена преди раждането на бебето, е била използвана за други състояния, тази контролирана с ултразвук процедура е сред първите за такъв вид състояние. 

Интервенцията е извършена през март, но данните за нея са публикувани в четвъртък в списание Stroke в четвъртък.

Заболяването се характеризира с това, че когато кръвоносният съд, който пренася кръв от мозъка към сърцето, известен също като вената на Гален, не се развива правилно. Малформацията, води до огромно количество кръв, което натоварва вената и сърцето, а това може да доведе до каскада от здравословни проблеми.

„Огромните мозъчни травми и сърдечната недостатъчност след раждането са двете големи предизвикателства“, каза д-р Дарън Орбах, рентгенолог в Бостънската детска болница.

Обикновено кърмачетата се лекуват след раждането си с помощта на катетър за поставяне на малки спирали, за да се забави кръвният поток.

Според лекарите обаче лечението по някога е прекалено късно. Въпреки грижите смъртността от това заболяване е около 40 процента. 

Около половината от оцелелите бебета изпитват тежки неврологични и когнитивни проблеми, каза д-р Орбах.

Изправени пред избор

Когато научават за четвъртата бременност, 39-годишният Дерек и 36-годишната Кениата Коулман от Луизиана, са изненадани и развълнувани. 

Двамата са женени от седем години и са готови да посрещнат ново попълнение в семейството си.

Кениата разказа, че не е имало нищо необичайно в бременността ѝ. 

„Бебето се чувстваше добре. Всичко изглеждаше добре“, каза Кениата.

Но когато Кениата отива на ултразвук на 30-та седмица от бременността си, нещо се обърква. 

„Лекарката сподели с мен, че нещо не е наред по отношение на мозъка на бебето и също така сърцето му е увеличено“, спомня си Кениата.

След допълнителни изследвания се поставя и диагнозата малформация на вената на Гален.

Семейството научава, че има клинично изпитване, проведено от Бостънската детска болница, което може да осигури лечение преди раждането на бебето им.

На 15 март, точно месец след ултразвука, който забеляза малформацията, Кениата претърпява операция.

Лекарите вкарват игла през коремната стена на майката, като внимателно прокарват катетър през иглата, така че малките метални спирали да могат да напълнят вената, да забавят кръвния поток и да намалят налягането.

При интервенцията бебето веднага показва признаци на подобрение, а сканирането - понижено кръвно налягане в ключови области.

„В момента беше вълнуващо, че имахме технически успех в извършването на емболизацията“, каза д-р Орбах.

Два дни след процедурата се ражда Денвър Коулман, тежащ 1,8 кг.

„Чух я да плаче за първи път и просто, дори не можах да опиша с думи как се почувствах в този момент“, спомня си Кениата.

Сега, почти два месеца след раждането на Денвър, тя продължава да се възстановява и не приема никакви лекарства за сърдечна недостатъчност, а неврологичният преглед е нормален.