Звучи невероятно, че месеците януари и февруари бяха част от една и съща година с първия и втория пик на пандемията. 2020-a промени правилата на всичко: работата, срещите, спорта и забавленията. Тепърва предстои да гледаме филми и четем книги, с които да осмисляме преживяното, но преди това можем да си припомним думите, които най-често използвахме и най-точно отразяваха действията ни през 2020.  

Речникът "Колинс" посочва за дума на годината "локдаун".

Лингвистите са регистрирали четвърт милион употреби на думата, която навлезе и в българския, в сравнение с едва 4000 през 2019. В шортлиста също така са попаднали "BLM" (абревиатура на движението Black Lives Matter), "Мекзит" и "ТикТокер". 

На "BLM" обръща внимание и Обществото за немския език, но се спира на "Corona Pandemic" като дума, която  е доминирала през изминалите 12 месеца. 

Сред претендентите е било и интересното предложение "Verschwörungserzählung", превеждащо се като "разказ, който обяснява всичко със заговор". 

Речникът "Кеймбридж" отдава титлата на "карантина", като фиксира най-голям скок в търсенията на значението ѝ през месец март. Нещо повече - дефиницията в речника бива осъвременена с допълнително значение: "период от време, в който хората нямат право да напускат домовете си или да пътуват, за да не се заразят или заразят друг човек.". 

Целия материал четете в Ladyzone.bg: